AKIKO KOGA

古賀 亜希子

古賀亜希子写真展『聖サヴァの奇蹟』ポジェガ市文化センター/山崎洋

【文/山崎 洋】

こんばんは。

古賀亜希子写真展『聖サヴァの奇蹟』にようこそ。

私は山崎ヴケリッチ洋と申します。父方がヴケリッチ、母方が山崎です。

1963年に奨学生としてチトーのユーゴスラビアに来てから60年ちょっと、ベオグラードに暮らしています。ミラン・トゥツォヴィチとは30年ほど前に知り合いました。彫刻家、売り出し中の画家、かわいい娘ふたりの父親でした。

私は皆さんのこの地方に来るのが大好きです。ポジェガ、アリリェ、ゴロビリェ、ルザワ川を訪ね、ミランがどうやって育ち、成熟していったか、よく考えます。どんなふうにルザワ川で泳ぎ、ポジェガの広場にあるミチゥンとムシツァの理髪店で頭を刈り、木に登って鳥の巣から卵を失敬したのだろう。こんな悪戯は現在では鳥類保護の観点から褒められたものではないけれど、ミラン少年の大変なエネルギーと好奇心を示すものです。この美しい地方がミランを生み、それに対しミランは素晴らしい芸術作品で報いました。

日本の若い写真家、古賀亜希子さんをミランに紹介したのも私です。2009年のことでした。古賀さんはベオグラードのニューモーメント・ギャラリーで初めての個展を開きました。オープニングに顔を出すようにミランに言いました。数日後には、古賀さんを連れてミランのアトリエ・ウロボロスを訪ねました。こうして二人の友情と協力関係が生まれたのです。ミランは日本で何度か展覧会を開き、好評でした。ミランはもう少しでセルビアと日本の文化交流の最強の絆となるところでした。残念なことに、ミランは若くして逝き、その絆も切れてしまいます。でも、古賀さんは負けてはいませんでした。セルビアとの交流を続けようと決心したのです。ミランが亡くなったと知るや、すぐ暗室に走り、ミランのアトリエで撮影したフィルムを現像しました。それがご覧の作品です。ミランの仕事を追いながら、気まぐれに撮ったもので、展覧会に出すつもりなどなかったと古賀さんは言いますが、今となっては、ミランの活動の貴重な証しとなりました。ぜひご鑑賞ください。写真展の開会を宣します。

古賀亜希子写真展『聖サヴァの奇蹟』

ポジェガ市文化センター、2024年9月6日

Dobro veče.

Dobro došli na izložbu fotografija Koga Akiko „Čudo Svetog Save“.

Ja sam Hiroshi Yamasaki Vukelić. Po ocu Vukelić, a po majci Yamasaki.

Došao sam u Titovu Jugoslaviju kao stipendista 1963. godine i živim u Beogradu 60 i više godina. Pre tridesetak godina upoznao sam se sa Milanom Tucovićem, vajarom i slikarem u usponu i ocem dve slatke kćeri.

Volim da dođem u vaš kraj, da vidim Požegu, Arilje, Gorobilje i reku Rzav. Često mislim kako je Milan tu rastao i sazrevao. Kako se kupao u Rzavu, odlazio na šišanje kod Mićuna i Mušice na požeškom trgu, kako se penjao na drvo da krade jaja iz ptičjeg gnezda. Nestašluk koji se sada ne preporučuje radi zaštita ptičjeg roda ali koji pokazuje izuzetnu energiju i radoznalost malog Milana. Ovaj prelepi kraj je rodio Milana i Milan mu se odužio svojim izuzetnim umetničkim delima.

Ja sam Milana upoznao sa mladom Japankom Koga Akiko 2009. godine. Imala je prvu samostalnu izložbu u Beogradu, u galeriji New Momentu. Pozvao sam Milana da dođe na otvaranje. Akiko i ja smo ga zatim posetili u njegovom ateljeu Uroborosu. Tako je uspostavljeno njihovo prijateljstvo i saradnja. Milan je imao nekoliko izložbi u Japanu i naišao na dobar prijem, na dobrom je bio putu da postane najjača nit kulturne saradnje između Srbije i Japana. Njegova prerana smrt je, na žalost, prekinula tu nit. Akiko se, međutim, nije predavala. Odlučila je da nastavi saradnju sa Srbijom. Kad je saznala da je Milan preminuo, odmah je utrčala u foto-labratoriju da razvije filmove snimljene u Milanovom ateljeu. Te fotografije su sada pred nama. Kaže da nije imala ambiciju da napravi izložbu dok je snimila ovako spontano prateći kako Milan radi. Slike su danas vredni svedoci o radu Milana Tucovića. Uživajte u njima. Izložba je otvorena.

Na otvaranju foto-izložbe Koga Akiko „ČUDO SVETOG SAVE“

6. septembra 2024, Kulturni centar Požega

Share / Subscribe
Facebook Likes
Tweets